Mottó

Mottó: "Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik, hogy valahol már találkoztunk. Mintha régen testvérek lettünk volna. Még inkább, mintha ikrek lettünk volna. S ezért a találkozás csak viszontlátás. Amikor pedig az ember a barátjától elszakad, tudja, hogy ez a távozás csak látszat. Valahogy együtt marad vele úgy, ahogy együtt volt vele a találkozás előtt." Hamvas Béla: A barátság (részlet)

2016. április 19., kedd

2016. április 19. "A név kötelez" - Ganz Ábrahám nyomában Budapesten

Ezt napot névadónk, a magyar ipar megteremtői közé tartozó Ganz Ábrahám örökségének megismerésére szenteltük.
Ganz Ábrahám 1814-1867

Első állomásunk a Ganz Holding Vállalati Gyűjtemény volt. Nagyon kedvesen fogadták a határon túlról érkező magyar diákokat, és Süveges László okl. gépészmérnök mutatta be a vállalat történetét és a gyűjtemény legérdekesebb darabjait.















Innen utunk a Vasúttörténeti Parkba vezetett, ahol csatlakoztak a budapesti diákok is, és Ganz, Ganz-MÁVAG gyártmányokat is megtekinthettünk.





A parkban idegenvezetők segítettek minket, majd a látogatás koronája a kerti vasút volt: mindenki utazhatott vele!









 


A harmadik állomásunk az Öntödei Múzeum, amely Ganz Ábrahám egykori öntödéjében található. A gyűjtemény vezetője, Csibi Kinga kalauzolta a csapatot a csodálatos öntvények között.


























A kolozsvári diákok számára igazi meglepetést jelentett, hogy Gábor Áron eredeti ágyújának a másolata a múzeum műtárgyai közé tartozik.



Maradt még egy kis időnk, így felmentünk a Gellért-hegyre gyönyörködni a budapesti panorámában.













Az estét egy közös nagy pizzázással, süteményezéssel, játékkal, beszélgetéssel zártuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése